ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

Zöld hálózatok támogatása automatizálással

2022-2023/II.
Dr. Zsóka Zoltán

A hálózati eszközök energiafogyasztása jelentős környezeti és költséghatásokkal jár. A fogyasztás csökkentésére az üzemeltetésben olyan megoldások is alkalmazhatók, ami egyes elemek konfigurációját átállítva, vagy akár berendezéseket lekapcsolva módosítják a hálózatot. Ennek hatékony megvalósításához egyrészt támogatni kell a hálózat monitorozását, másrészt automatizálni kell a beavatkozásokat.

A monitorozásnál fontos, hogy kiválasszuk azokat a mérőszámokat, amikkel az energiafogyasztás szempontjából jellemezhető a hálózat állapota, illetve meghatározzuk azokat az eseményeket és állapotváltozásokat, amik beavatkozást fognak kiváltani. Ehhez meg kell ismerni, hogy a forgalmi változásoknak és a berendezések beállításainak milyen hatása van a fogyasztásra.

Mind a monitorozás, mind a beavatkozások előkészítése, illetve végrehajtása történhet programozott módon, automatizáló eszközök felhasználásával. A dolgozat célja, hogy bemutasson egy olyan mintarendszert, ami a fenti mechanizmusokat integrálja, és az energiafogyasztás csökkenését érheti el IP routerekből felépített hálózatokban.

A hallgató feladatai a következők:

* Tekintse át az irodalomban javasolt zöld hálózati megoldásokat, illetve a monitorozás és beavatkozás automatizálásban alkalmazható eszközök lehetőségeit.
* Dolgozzon ki mérési folyamatokat, melyekkel felmérhető egy berendezésen a forgalom és a beállítások hatása az energiafogyasztásra.
* Tervezze meg a hálózat energiafogyasztását leíró modellt, mely automatizált monitorizással nyert adatokat használ.
* Készítsen a modellhez illeszkedő algoritmust legalább egy lehetséges fogyasztáscsökkentő beavatkozás kiválasztására.
* Határozza meg a beavatkozást előkészítő és megvalósító lépéseket, és dolgozzon ki hozzájuk automatizáló folyamatokat.
* Implementálja a megtervezett rendszer elemeit.
* Értékelje az elkészült megoldást virtualizált, vagy valós teszthálózaton.


1
0