ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket
PARIPA Szakmai Est

Időpont: március 28, 16h

Helyszín: BME Informatika Épület, IE220 terem

A részvétel ingyenes, a regisztráció kötelező március 27-ig az alábbi linken: 

https://www.hit.bme.hu/event/PARIPAszakmaiest202201

 

Boros Gábor (Senior Engineering Manager, Cloudera)

 

Elosztott adatplatform skálázhatósági és rendelkezésre állási mérése

 

A Cloudera a megszületésétől kezdve elosztott adatfeldolgozási rendszerekkel foglalkozik, ezért szinte egyedülálló tapasztalattal rendelkezik nem csak azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet ilyen szoftvereket fejleszteni, de abban is hogy hogyan lehet ezeket stabillá tenni, üzemeltetni és természetesen pénzügyileg is sikeresnek lenni. Ennek a sikertörténetnek az egyik része az a metodológia, ahogyan a cég non-functional quality engineering-el foglalkozik.

Minden rendszer sérülékeny különféle nem várt eseményekre, legyen az megemelkedett rendszerterhelés, nem kiszámítható infrastruktúra, meghibásodó hardver vagy csak szimplán az a mentalitás hogy "ezt nem szabad újraindítani mert mi van ha elromlik". Ennek a csapatnak a felelőssége hogy felderítse az ismeretlen tényezőket ezeken a területeken és meggyőződjön arról hogy a termékeink képesek ilyen változó körülmények és igénybevételek mellett is megfelelően működni.

Elosztott rendszerek nagy általánosságban is képesek sok olyan képességet felvonultatni, ami szinte csak rájuk jellemzőek. Ilyen például a különböző szintű hibatűrés, horizontális skálázhatóság vagy az elosztott számítási kapacitás. Ezeknek a szoftvereknek a komplexitása benne van a cég DNS-ében és része minden csapat életének többek között a Non-Functional QE csapatának is. Rengeteg saját megoldás, folyamat és emberi tőke áll rendelkezésünkre hogy megfeleljünk ezeknek a magas elvárásoknak, amit ezen komplex rendszerek megkívánnak.

 

Az előadóról:

Gábor négy évvel ezelőtt csatlakozott a Clouderához mint Engineering Manager. Nagyfokú tapasztalattal rendelkezik nagyvállalatok számára készített elosztott adat platformok fejlesztésében. A Clouderánál dolgozott többek között Apache Ambari fejlesztési csapatok vezetésével és Non-Functional QE kialakításán és csapatok vezetésén is.

End of registration: 2022-03-27 23:55