ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket
PARIPA Szakmai Est

Időpont: 2024. március 12, 17h

Helyszín: BME Q épület, QAF16 terem

 

A részvétel ingyenes, a regisztráció kötelező március 11-ig az alábbi linken: 

https://www.hit.bme.hu/event/PARIPAszakmaiest202401

 

Kiss András Károly (Product Owner, Continental Autonomous Mobility Hungary)

Videókból önvezető autó - kulisszatitkok a Continental-nál zajló mesterséges intelligencia fejlesztés adatfeldolgozási kihívásairól

 

Arról szinte mindenki értesült, hogy a világ számos technológiai vállalatának autói keresztül-kasul járják a Földet, hogy feltérképezzék a külvilágot. Ám hajszálra pontosan ugyanezt teszi a Continental is. A felvételek az autonóm vezetési rendszerek kidolgozásához, fejlesztéséhez és működtetéséhez szükségesek.

A Continental hatalmas autóflottájával a világ öt kontinensén szenzorok segítségével folyamatosan rögzíti a külső világot, vagyis útszakaszokat, városokat, épületeket. Ezeket a kamera-, lidar-, és radarfelvételeket észak-amerikai, indiai, európai adatközpontokban tárolják le. Ez egy hatalmas, petabájtokban mérhető nyers adathalmaz. 

És itt következik a tudomány, hogy mindebből mit lehet hasznosítani a deep learning számára. Ezeket a felvételeket lényegében képekre bontják, és kiválasztják a funkciók szempontjából releváns jeleneteket, érdekes forgalmi szituációkat. A deep learning-ben az adat a legfontosabb, ez a kiindulópontja minden vezetéstámogató funkció fejlesztésének. Az adatok mennyisége, minősége és eloszlása jelentősen befolyásolja az algoritmus eredményességét.

De mégis, hogy lesz ezekből a felvételekből önvezető autó? Erről fogunk beszélgetni!

 

Az előadóról:

András gazdaságinformatika BSc-t végzett a Pécsi Tudományegyetemen, majd gazdaságinformatika MSc-n folytatta tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetemen, ahol kipróbálta magát a doktori képzések világában is, mellette pedig az Adatbázisok kurzus gyakorlati oktatásában is részt vett. 

Szakmai karrierjét az iparban az Oracle-nél kezdte adatbázis fejlesztő gyakornokként, majd junior kollégaként. Itt dolgozott először vállalatirányítási rendszerekkel, azoknak is a HR, illetve értékesítésért felelős moduljaival. Ezután a GE Digital-hoz került, ahol egy datalake fejlesztésében vett részt, amely a cég könyvelési és pénzügyi adatait tárolta egy helyen. A következő állomás az Allianz volt, ahol a biztosítási üzletágat ismerte meg, annak is a katasztrófa elemzési részét.

Jelenleg a Continental-nál dolgozik, ahol a mesterséges intelligencia tanításához használt adatok menedzsmentjére és tárolására használt terméket fejlesztő csapat munkájáért felelős.

 

 

 

 

 

End of registration: 2024-03-11 23:59