ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket
Elektronika 1.

Fő adatok:

Tárgykód: VIHIAB02

Szak: Villamosmérnöki

Képzés: BSc

Tantervfélév: 3.

TAD link: https://portal.vik.bme.hu/kepzes/targyak/VIHIAB02/

Előadók: Dr. Gaál József, címzetes egyetemi docens

Miért érdekes ez a tárgy?

Ahogy a hétköznapjainkat, úgy az ünnepeinket is a minket körülvevő - elektronikus áramkörökre épülő - modern technológiai környezet határozza meg. Zsebünkben lapul a mobiltelefonunk, amiben számos analóg és digitális áramköri technológiai megoldás teszi lehetővé a beszélgetést, a képek, videók készítését, tárolását, továbbítását és egyebeket. Autóink működését elektronikus szenzorok figyelik és fedélzeti számítógépek hada biztosítja az autó optimális működését. Holnap már kormánykereket sem kell fognunk, mert a számítógép helyettünk vezeti az autót. Mindenki tudná a hasonló példákat sorolni. Ezeknek a rendszereknek az alapja az elektronikus áramköri technológia. Az Elektronika 1 tárgy ennek a technológiának az alapismereteit tanítja meg. Ezt a tárgyat azok is élvezni fogják, akik eddigi életük során még nem építettek működő elektronikus áramkört. Itt biztosan kedvet kapnak ahhoz, hogy ezt megtegyék. Az pedig óriási öröm, amikor az áramkörünk akár egyszerű, vagy bonyolult, elkezd úgy működni, ahogy ezt elképzeltük.

A tárgy célkitűzése:

Tranzisztorok és belőlük felépülő összetettebb elektronikai modulok (pl. műveleti erősítők) kapcsolástechnikájának megértéséhez szükséges

  • fogalmak, modellek elsajátítása,
  • számítási módszerek begyakorlása,
  • alkalmazási példák megismerése.

Miért fontos a tanulmányokban?

Ez a tárgy a villamosmérnöki tevékenységhez alapvetően szükséges. Elsősorban a hardvertervezők veszik hasznát, akik az itt tanultak alapján képesek egyrészt az egyszerű áramkörök analízisére, tervezésére, illetve képesek az elektronikus rendszerekben használatos komplex áramköri elemek – integrált áramkörök – működésének megértésére, azok szakszerű alkalmazására is. Ezek az áramköri alapismeretek szükségesek és alkalmazhatók mind a digitális, mind pedig az analóg áramkörök esetében. Ugyanakkor a hardver közeli programozók számára is elengedhetetlen az áramköri működés alapszintű ismerete. Ezek az ismeretek a későbbiekben sorra kerülő számos szaktárgy tanulásához is szükségesek.

A tárgy saját honlapja: http://www.hit.bme.hu/~gaal/

A tárgy honlapján az alábbiak találhatók:

  • Aktuális közlemények
  • Előadásvázlatok
  • A gyakorlatok anyagai
  • Gyakorló példák
  • Egyéb segédletek
  • ZH- és vizsgaeredmények