ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket
IT biztonság

Fő adatok:

Tárgykód: VIHIAC01

Szak: Mérnökinformatikus

Képzés: BSc

Tantervfélév: 6.

TAD link: https://portal.vik.bme.hu/kepzes/targyak/VIHIAC01/

Előadók: Dr. Buttyán Levente, egyetemi docens, dr. Bencsáth Boldizsár, egyetemi adjunktus, dr. Holczer Tamás, egyetemi adjunktus

Miért érdekes ez a tárgy?

Az IT biztonság modern társadalmunk egyik legfontosabb kihívása. Legyen szó akár felhőalapú szolgáltatásokról, mobil platformokról, az internetről és a webről, közösségi alkalmazásokról, vezeték nélküli hálózatokról, ipari folyamatirányítási rendszerekről, vagy a tárgyak internetjéről (IoT), nap mint nap hallhatunk az ezekkel kapcsolatos biztonsági problémákról, az újabb és újabb sérülékenységekről, és az ezeket kihasználó sikeres támadásokról, melyek dollármillárdokban mérhető károkat okoznak a gazdaságnak minden évben. Ezért az IT biztonsággal kapcsolatos ismeretek elengedhetetlenek egy informatikus mérnök számára, és olyan hozzáadott értéket képviselnek, mely keresetté teszi az IT biztonsághoz értő mérnököket a munkaerő piacon.

Cyber_Attack_Image.jpgpage/39/CyberGrahic01.jpg

A tárgy célkitűzése:

  • Alapvető IT biztonsági fogalmak megértése,
  • az IT biztonság különböző területein felmerülő alapproblémák, támadó modellek, és támadási módszerek megértése,
  • a gyakorlatban alkalmazott IT biztonsági megoldások alapelvének és működésének megértése.

Miért fontos a tanulmányokban?

A tárgy alapozást nyújt azon hallgatók számára, akik IT biztonsággal kapcsolatos ismereteiket az MSc program keretében szeretnék elmélyíteni, például az IT biztonság MSc mérnök-informatikus mellékspecializáció felvételével.

page/39/cybersecurity003-1.jpgpage/39/security.jpg

A tárgy saját honlapja: http://www.crysys.hu/education/

A tárgy honlapján a tárggyal kapcsolatos legfrisseb adminisztratív információkat (pl. előadások helye és ideje, ZH helye és ideje), az előadások anyagát, az anyaggal kapcsolatos kiegészítő olvasmányokat és szorgalmi feladatokat, valamint a házi feladattal kapcsolatos tudnivalókat lehet elérni.

page/39/buttyan.jpg page/39/bencsath.jpg page/39/holczer.jpg