ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket
Audio-video tartalom-előállítás

Fő adatok:

Tárgykód: VIHIAV04

Szak: villamosmérnöki és mérnökinformatikus szak
Mindkét szakon a 4. szemesztertől (a Jelek és Rendszerek 1 és 2 (VIHVAA00 és VIHVAB01) ill. a Rendszerelmélet (VIHVAB00) elvégzése után) ajánlott.

Előadó: Dr. Márki Ferenc egyetemi docens

TAD link: https://portal.vik.bme.hu/kepzes/targyak/VIHIAV04/

Szeretsz fotózni, videózni, esetleg vágtál már néhány videót is? Vagy csak szimplán szeretnél egy igazán gyakorlati tárgyat hallgatni? Ezen a tárgyon elsajátíthatod mindazt, ami ahhoz szükséges, hogy kiváló fotós/videós ötleteidet kifogástalan műszaki minőségben meg is tudd valósítani. A kamera megválasztásától kezdve egészen addig, hogy a magad készítette DVD/Bluray-t kézbefoghatod.

page/41/VIHIAV04_AudVidTartea_kep1.jpg
page/41/VIHIAV04_AudVidTartea_kep2.jpg

 

A tárgy célkitűzése:

Mindenki meg tudja nyomni a fényképezőgépen, esetleg a telefonján az exponáló gombot és bárki képes egy videókamerával (vagy mobillal ) filmet felvenni. Sőt sokan még jó ötletekkel is rendelkeznek, hogy ebből hogyan lehetne ügyes videót készíteni. Azonban sokan a végeredmény szempontjából elbuknak, mivel az eszközök műszaki tulajdonságaival ill. a feldolgozási folyamatok kritikus beállításaival nincsenek tisztában. Ilyenkor a végeredmény lehangoló. Nos, itt most alkalmad nyílik:

  • megérteni a képfeldolgozó eszközök műszaki tulajdonságait,
  • megismerni a fontosabb feldolgozási lépések műszaki tartalmát és így
  • megfelelően paraméterezni tudni azokat, képessé válni kifogástalan műszaki minőségű anyagok előállítására.

A vizsgán pedig minderről nem egy rázós elméleti tortúrán adsz számot, hanem egy saját készítésű videoról és dvd-ről való, (ha foglalkoztál vele, akkor) kellemes hangulatú beszélgetés során.

Miért fontos a tárgy, kiknek ajánljuk?

A tárgyat elsősorban azoknak ajánljuk, akik kedvelik a média-produkció világát és az egyetemen elsajátított elméleti ismereteket szeretnék gyakorlati ismeretekkel bővíteni. Különösen ajánlott a Multimédia rendszerek és szolgáltatások főspecializáció hallgatóinak.