ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket
INTELLIGENS KOMMUNIKÁCIÓ SPECIALIZÁCIÓ - HIT ÁGAZAT

Képzeld el, hogy egy olyan világban dolgozol, ahol a kommunikáció nem ismer határokat, ahol a technológia átalakítja az élet minden aspektusát. A Multimédia- és mobil hálózati megoldások a gyakorlatban ágazat pontosan ezt kínálja neked. Csatlakozz hozzánk, és légy részese Magyarország technológiai előretörésének, ahol globális nagyvállalatok és hazai innovátorok várják a tudásodat, hogy együtt formáljuk át a jövő kommunikációját.

A képzés során nem csak a legfrissebb mobilhálózatok és digitális rendszerek titkaiba avatunk be, hanem a multimédia világának legizgalmasabb best-practice eseteit is megismerheted. Felfedezheted a vezeték nélküli technológiák legújabb generációinak a precíziós mezőgazdaságtól az IoT rendszerekig terjedő alkalmazási lehetőségeit, és még az űrkommunikáció rejtelmeit is. 
A specializációt választó hallgatók mély ismereteket szereznek a korszerű médiakommunikációs technológiák, valamint hálózatok és szolgáltatások tervezésének és kivitelezésének területén, továbbá képessé válnak digitalizáción alapuló rendszerek megvalósítására és működtetésére új generációs vezeték nélküli és mobil hálózatokon. Az elsajátítható tudás jól alkalmazható a digitalizációban részt vevő, rendszerintegrációt végző, valamint tartalom és hálózatszolgáltatást nyújtó cégeknél is.
Alkoss velünk! Fejlessz új alkalmazásokat, tervezz megvalósítható megoldásokat, és állj az infokommunikációs rendszerek és hálózatok tervezésének, megvalósításának és működtetésének élvonalába. Ha készen állsz arra, hogy az intelligens kommunikáció úttörője legyél, és szeretnél részese lenni egy olyan közösségnek, ahol a digitalizáció és a technológiai innováció a mindennapok része, akkor ez a specializáció neked szól.
Jelentkezz most, és váltsd valóra álmaidat a Multimédia- és mobil hálózati megoldások a gyakorlatban ágazaton!

A Multimédia- és mobil hálózati megoldások a gyakorlatban ágazaton végzett hallgatók képesek lesznek:
-    megérteni és alkalmazni a különböző audió- és videókódolási eljárásokat és eszközöket, a DVB rendszerek és az IPTV média streaming szolgáltatások működését,
-    alkalmazni a médiaszolgáltatásokat támogató gépi tanulás lehetőségeket,
-    átlátni a vezetéknélküli és mobil hálózatok működését az fizikai rétegtől az alkalmazási rétegig
-    a mobil és rádiós technológiák gyakorlatközpontú alkalmazására, megfelelő kommunikációs technológia kiválasztására 

page/143/banner1.png

 

Multimédia- és mobil hálózati megoldások a gyakorlatban  HIT ágazat tárgyai

Internetes multimédia rendszerek ágazati főtantárgy (VIHIAC08) – Dr. Huszák Árpád

A tárgy átfogó képet nyújt a korszerű médiakommunikációs rendszerek rendszertechnikai felépítéséről, a kódolási technikákról és a megvalósítható szolgáltatásokról, annak érdekében, hogy a hallgatók az egyes megoldásokat szakszerűen pozícionálni tudják, és tisztában legyenek azok alkalmazási lehetőségeivel és korlátaival. Az elsajátítható tudás jól alkalmazható tartalomszolgáltatást és hálózatszolgáltatást nyújtó, valamint rendszerintegrációt végző cégeknél.

Hálózati multimédia megoldások a gyakorlatban ágazati laboratórium (VIHIAC09) – Dr. Huszák Árpád

A laboratórium célja a specializáció ágazati főtárgyban (Internetes multimédia rendszerek) megszerzett elméleti ismeretek kiegészítése, alátámasztása gyakorlati ismeretekkel és elmélyítése laboratóriumi mérések elvégzésével, hogy a hallgatók a gyakorlat szintjén megértsék az alapvető multimédia rendszerekkel kapcsolatos eszközök működését és hatékony alkalmazásuk feltételeit. A tantárgy alkalmazás szinten oktatja az alapvető médiarendszerek üzemeltetési és fejlesztési feladatainak elvégzésére szolgáló eszközök megoldásorientált alkalmazását.

Mobil kommunikációs hálózatok és alkalmazásaik választható specializáció tantárgy (VIHIAC10) – Dr. Szabó Sándor

A tantárgy célja, hogy a hallgatók számára gyakorlati megközelítésben bemutassa a napjainkban legelterjedtebb korszerű 5G mobil- és vezetéknélküli hálózatok és rendszerek működését és alkalmazási lehetőségeit a digitalizációs folyamatban. A tantárgy célja továbbá a mobil és rádiós technológiák gyakorlati alkalmazási lehetőségeinek ismertetése az Internet of Things (IoT), “Vehicle-to-everything" (V2X) okos város, ipar 4.0 és az agrárdigitalizáció területeken. Az ötödik generációs mobilhálózat és vezetéknélküli hálózatok, szenzorhálózatok méretezéséhez, üzemeltetéséhez szükséges alapvető ismereteket átadása, valamint alapvető rádiós és vezetéknélküli kommunikációs megoldások és ezek lehetőségeinek, használati módjainak bemutatása konkrét példákon keresztül történik.

További választható tárgyak:

-       Nagyfrekvenciás rendszerek – Dr. Seller Rudolf 

-       Hálózati technológiák és alkalmazások – Dr. Vida Roland

-       Űrtechnológia – Dr. Csurgai-Horváth László

-       IoT kommunikáció – Dr. Fehér Gábor

 

Önálló labor és szakdolgozat témák
Az önálló munkára nevelést kiemelten fontosnak tartjuk, az első lépésként az alábbi tématerületeken kínálunk kisebb csoportokban végezhető feladatokat:

-       Korszerű médiakommunikációs rendszerek rendszertechnikai felépítése

-       Gépi tanulás alapú ajánlórendszerek

-       loT, V2X, okos város alkalmazások

-       Audio/video kódolási technikák

-       IPTV és Over-the-Top szolgáltatások

-       Médiatároló és elosztó rendszerek

-       Intelligens városi alkalmazások

-       Telemedicina alkalmazások

Hallgatóink a tanszéken kiírt témák közül választhatnak önálló laboratóriumi feladatot, rendszerint ennek a témának a folytatása a szakdolgozat is. A tehetséges hallgatók az önálló labor és a szakdolgozat tárgyakat a PARIPA-program keretében is teljesíthetik. A végzett hallgatóknak sok elhelyezkedési lehetőség kínálkozik: távközlési és média-szolgáltatóknál, a gyártóknál, infokommunikációs rendszereket működtető, valamint szolgáltatásokat fejlesztő kis- és középvállalkozásoknál. 

 

Tehetséggondozás page/143/paripa.png

 A tanszékünk elkötelezett a tehetséggondozás mellett. Laboratóriumaink lehetőséget biztosítanak hallgatóinknak, hogy hazai és EU-s kutatás-fejlesztési projektekben vegyenek részt. Hallgatóink a PARIPA programunk révén is bővíthetik szakmai ismereteiket, új technológiák megismerésével és valós ipari kihívások megoldásával. A résztvevő hallgatók értékes ismeretekre és gyakorlati tapasztalatokra tehetnek szert, miközben vezető vállalatokkal kerülhetnek közvetlen kapcsolatba.

page/143/elhelyezkedesi_lehetosegek.jpg

 

A Multimédia- és mobil hálózati megoldások a gyakorlatban ágazaton végzett hallgatók képesek lesznek:

-       megérteni és alkalmazni a különböző audió- és videókódolási eljárásokat és eszközöket, a DVB rendszerek és az IPTV média streaming szolgáltatások működését,

-       alkalmazni a médiaszolgáltatásokat támogató gépi tanulás lehetőségeket,

-       átlátni a vezetéknélküli és mobil hálózatok működését az fizikai rétegtől az alkalmazási rétegig

-       a mobil és rádiós technológiák gyakorlatközpontú alkalmazására, megfelelő kommunikációs technológia kiválasztására 

 

Elhelyezkedés, szakmai gyakorlat és ipari kapcsolatok 

Szakmai gyakorlatra alapvetően a hallgató által választott cégnél kerülhet sor. A tanszék az alábbi cégekkel élő kapcsolatot ápol, ezeket sok esetben választják hallgatóink nyári szakmai gyakorlataik helyszínéül is.

Ágazatfelelős

Dr. Szabó Sándor
egyetemi docens
BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék
Mobil Kommunikáció és Kvantumtechnológiák Laboratórium
e-mail: szabos@hit.bme.hu