ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

DNSSEC-et támogató DNS64 szerver program készítése

2022-2023/I.
Dr. Lencse Gábor

Ezt a témát Gerendás András Attila számára írtam ki.

Az IPv4-ről IPv6-ra való átállás során a két rendszernek hosszú ideig együtt kell működnie. Arra a problémára, hogy egy csak IPv6 címmel rendelkező kliens el tudjon érni egy csak IPv4 címmel rendelkező szervert, az egyik legjobb megoldás a DNS64 szolgáltatás + NAT64 átjáró használata.

A hallgató feladata a DNS, DNSSEC, DNS64 RFC-k elmélyült tanulmányozása, a szükséges ismeretek összegyűjtése és dokumentálása, majd megszerzett ismeretek alapján egy nagy teljesítményű, megbízható és biztonságosan működő, DNSSEC-et támogató szabad szoftver DNS64 implementáció megvalósítása, ami alkalmas üzemszerű használatra. 

A hallgató munkájának a következőkre kell kiterjednie:

· Tervezze meg és implementálja C++17 nyelven a DNS64 szervert a nyelv modern multiprocesszor kezelését kihasználva.

· Implementálja a cache-elést (opcionálisan többféle, választható cache vezérlési algoritmussal), melynek során gondoskodjon a cache poisoning elleni védekezésről is (RFC 5452 alapján).

· Készítse fel a szervert a DNSSEC-kel való teljes lehetséges együttműködésre (az olyan esetekben, melyekben ez a protokollok szerint támogatott).

· Opcionálisan megvalósíthatja a következő funkciókat is: 

·        az "A" és az "AAAA" rekordok konkurens lekérése (legyen be/ki kapcsolható)

·        rekurzió elvégzése (legyen konfigurálható, hogy forwarder vagy recursor)

·        adaptív szálkezelés (a listener, illetve worker szálak igénybevétele szerint)

· Az elkészült DNS64 szerver programot tesztelje és dokumentálja, majd tegye közzé valamilyen nyilvánosan elérhető kódtárban valamilyen szabad szoftver licenc alatt.

· Mérje meg az új DNS64 implementáció teljesítményét a dns64perf++ mérőprogram segítségével a felhasznált CPU magok számának függvényében (úgy, mint [1]-ben), majd keresse meg és küszöbölje ki és a teljesítményt korlátozó esetleges szűk keresztmetszeteket.

A téma TDK dolgozat és szakdolgozat/diplomamunka készítésre is alkalmas, sőt csak annak ajánlom, aki több féléven át szeretne vele foglalkozni.

Megfelelő minőségű munka esetén lehetőség van a témavezetővel közös angol nyelvű publikációra is, ami PhD képzésre való jelentkezés esetén előnyt jelent.

[1] G. Lencse and Y. Kadobayashi, "Benchmarking DNS64 Implementations: Theory and Practice", Computer Communications (Elsevier), vol. 127, no. 1, pp. 61-74, September 1, 2018, DOI: 10.1016/j.comcom.2018.05.005 Review version in PDF


1
1