ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket
Számítógép-architektúrák

Fő adatok:

Tárgykód: BMEVIHIAA00

Szak: mérnökinformatikus

Képzés: Bsc

Tantervfélév: 2.

TAD link: https://portal.vik.bme.hu/kepzes/targyak/VIHIAA00/

Előadó: Dr. Horváth Gábor, egyetemi docens

Miért érdekes ez a tárgy?

A tárgy segít megérteni, hogyan működik az informatikusok legfőbb munkaeszköze, megismerteti a számítógépek felépítését, összetevőinek működési elvét, képességeinek határait.

Az előadások nem csupán a hardver működésének száraz ismertetéséből állnak, a megszerzett ismeretek gyakorlatba való átültetésére is útmutatást adnak. A hallgatók szembesülhetnek azzal, hogy adott esetben mennyire egyszerű lehet pl. egy rövid kis programot akár 5-10-szeres sebességre gyorsítani, pusztán csak a végrehajtást végző hardver jellegzetességeinek átgondolásával.

Az előadást kiegészítő gyakorlatok pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy kis példákon keresztül, lépésről lépésre, papír és ceruza segítségével mindenki pontosan megértse a processzor, a memória és a perifériák működésének sok fontos elemét.

page/33/Szgarch2.pngpage/33/Szgarch3.png

A tárgy célkitűzése:

Azok számára, aki hardveres irányban képzelik el a karrierjüket, ez a tárgy alapvető fontosságú. Azonban a leendő szoftverfejlesztők is kamatoztatni tudják majd a tanultakat, hiszen olyan praktikák, módszerek kerülnek a birtokukba, melyekkel képesek lesznek a hardver képességeit teljes mértékben kiaknázó, a lehető legnagyobb teljesítményű szoftverek fejlesztésére.

Miért fontos a tanulmányokban?

Az operációs rendszerek tárgy nagy mértékben épít a megszerzett ismeretekre.

A tárgy saját honlapja: http://www.hit.bme.hu/~ghorvath/szgarch/

A tárgy honlapján megtalálhatók az aktuális félév hallgatóinak szóló hirdetmények, a számonkérések eredményei, az elektronikus jegyzet, az előadás fóliái és a gyakorlatokon megoldott feladatsorok is.

page/33/Szgarch1.png